Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2017 10:39 - ИздЪнка с българският ядрен реактор в Русия
Автор: gikotev Категория: Други   
Прочетен: 1151 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Той е произведен в чешките заводи ШКОДА, в края на 80-те години на миналия век и купен от България за нуждите и целите, за изграждането на блок №1 в АЕЦ "Белене", но само престоял там на склад до началото на новия век и после продаден в Русия за жълти стотинки, буквално. От 2011-та г. той се експлоатира на блок №4 в АЕЦ "Калинин", Русия. А ето и най-новата му история от последните дни.
На 8-ми юли 2017-та г. същият блок е спрян планово за годишен ремонт, презареждане с ядрено гориво и провеждане на мероприятия по повишаване на мощността му. На 17-ти август компанията оператор Росенергоатом (Росэнергоатом) тържествено рапортува, че ремонта и всички съпътстващи дейности са приключили ПЕТ денонощия предсрочно. Това щяло да позволи да се произведат 130,7 МИЛИОНА кило-Ват-часа повече електроенергия. Оригиналното начало на съобщението можете да видите на долната снимка (за по-добър преглед и прочит кликнете с мишката върху негя):

image

ПЕТ дни по-късно блока бива изключен от електропреносната мрежа, практически спрян, но компанията оператор съобщава, че на блок №4 са започнали ДОПЪЛНИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ по настройките за регулиране на турбината. Това можете да видите от долното съобщение на горната снимка. (Блог.БГ все още не ми дава право на хиперлинкове, но можете да се убедите във верността на съобщенията от сайта http://www.rosenergoatom.ru/)

Във вчерашното съобщение още се казва, че реактора не е спрян, а мощността му е понижена до минимално контролируемо ниво, в очакване за скорошно повишаване.
Компанията оператор на всички АЕЦ в Русия веднъж на ден опреснява информацията за статута на централите и блоковете в тях - вижте кръговата графика в десния край на горната снимка. Това се случва обикновено в 6:00 часа сутринта, в работни дни. Днес, 23-ти август въпросната информация не е опреснена.
Така от горната графика оставаме с впечатлението, че два работещи блока в АЕЦ "Калинин" използват установената мощност в размер на 89%, колкото не могат да направят и три работещи блока. Това личи от синята окръжност на графиката. Но с това чудесата на руските АЕЦ не приключват.

Нека се върнем към горните, обещани ПОВЕЧЕ да се произведат 130,7 МИЛИОНА кВт.ч електроенергия. Сега не се съобщава, колко по-малко ще бъдат произведени??? Но не това е толкова важно. Работата е там, че обещаните 130,7 МИЛИОНА кВт.ч няма да бъдат произведени в ПОВЕЧЕ, а чисто и просто ПО-РАНО и то с някакви си пет денонощия, ако не се беше случила сегашната засечка. Правете разлика! ПО-РАНО не е едно и също, като ПОВЕЧЕ!!! Този трик с игра на думите е стар, като самата ядрена мафия. И (из)родния клон също често прибягва до неговото използване.

А ние продължаваме да следим, каква ще бъде съдбата на блок №4? Все някой ден сигурно ще ни кажат?

Задача за домашно! Можете ли да изчислите, до какво ниво от номиналната си мощност е трябвало да бъде натоварен блок №4, за да произведе обещаните 130,7 МИЛИОНА кВт.ч електроенергия в ПОВЕЧЕ, заради предсрочното му пускане?

Георги Котев



Гласувай:
3



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gikotev
Категория: Други
Прочетен: 9878187
Постинги: 3166
Коментари: 2895
Гласове: 5354
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930