Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2020 19:01 - От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ
Автор: anonymous285 Категория: Новини   
Прочетен: 438 Коментари: 2 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  От Русия с любов: Полша реши окончателно да избяга от руския газ

https://www.investor.bg/centralna-i-iztochna-evropa/335/a/ot-rusiia-s-liubov-polsha-reshi-okonchatelno-da-izbiaga-ot-ruskiia-gaz-301634/

Варшава постигна това, което България направи малко по-рано – пребори се за компенсации в размер на 1,5 млрд. долара заради надплатените такси за газ от Русия .

image

 

Снимка: Газпром

 

 

Полската държавна газова компания PGNiG заяви, че ще търси 1,5 млрд. долара от руския газов гигант "Газпром", след като международният арбитражен съд в Стокхолм заяви, че "Газпром" e надтаксувала Полша при доставките на природен газ - въпрос, който продължава да бъде актуален и в България.

През 2014 г. PGNiG отнесе случая с цените, свързани с „договора от Ямал“ до Стокхолмския арбитражен съд. Компанията заяви в понеделник (30 март), че решението на съда, което е обвързващо, е потвърдило, че цените на Русия са „прекомерни“, съобщава The New York Times.

Решението проправя пътя на полската компания към възстановяване на сумата със задна дата от 2014 г.

Съгласно договора, подписан през 1996 г., Полша се задължава да купува около 10,2 млрд. куб. м газ всяка година и трябва да плаща фиксирана цена, дори ако няма нужда от цялото количество резервиран газ. Цената не е оповестена, но решението сочи, че е по-висока от тази на пазарите в Западна Европа.

PGNiG е уведомила „Газпром“, че няма да удължава договора за доставка по газопровода „Ямал“ след 2022 година.

 

image

 

Газопроводът "Ямал". Снимка: Газпром

В момента Полша консумира около 18 млрд. куб. м природен газ годишно. От това количество само 4 млрд. куб. м газ идват от местното производство на страната. Около 9 млрд. куб. м газ се внася от Русия по газопровода „Ямал“, който минава през Беларус. Останалото идва от други източници - главно от терминала за втечнен природен газ (LNG) „Швиноуйшче“, където суровината се доставя предимно от САЩ и Катар, пише Warsawa Institute.

Очаква се консумацията на газ в Полша да се увеличи значително през следващите няколко години. Причините за такава промяна са следните: икономическият растеж и преходът от въглища към възобновяеми енергийни източници, главно вятърна и слънчева енергия. Въпреки всичко това природният газ все още играе важна роля в страната. В момента се изграждат комбинирани електроцентрали, които да заменят въглищните съоръжения в Полша.

Според прогнозите, изготвени от компанията Gaz-System, Полша ще увеличи потреблението на газ от 20,6 на 26,4 млрд. куб. м годишно до 2030 г.

Как полското правителство ще отговори на тези предстоящи предизвикателства? На първо място трябва да се разшири капацитета на терминала „Швиноуйшче“. Сегашният капацитет за регазификация, около 5 млрд. куб. м годишно, трябва да бъде увеличен до 7,5 млрд. куб. м годишно през 2022 г. Освен това, в момента тече изграждането на FSRU терминал в Гданския залив с капацитет около 4 млрд. куб. м газ годишно. Все пак той терминал няма да бъде готов преди 2024-2025 г.

През 2019 г. PGNiG е подписала договори за 3,5 млрд. куб. м втечнен газ годишно до „Швиноуйшче“. Количеството ще нарасне до 8,5 млрд. куб. м газ през 2023 г. и година по-късно до почти 12,5 млрд. куб. м.

Друг ключов проект, който ще преобразува полския газов пазар, е Балтийският газопровод. Линията, предназначена да свърже Полша с норвежките газови находища, ще минава по дъното на Северно море през територията на Дания и след това по дъното на Балтийско море, за да стигне най-накрая до Полша. Капацитетът на тръбопровода трябва да бъде 10 млрд. куб. м годишно. Очаква се газът да започне да тече през газопровода през октомври 2022г.
 

Казусът с дерогацията на „Северен поток 2“

В същото време Полша продължава с опитите с да блокира завършването на новия мащабен руски проект – газопроводът „Северен поток 2“.

Наскоро германският регулатор Bnetza включи PGNiG в консултациите относно дерогацията за „Северен поток 2“, който цели да удвои директния капацитет на износа на руски газ за Германия. Полша от години критикува проекта, като твърди, че той ще увеличи зависимостта на Европа и Европейския съюз (ЕС) спрямо руската енергия и ще застраши европейската енергийна сигурност.

Според газовата директива на ЕС, държава членка може да освободи от регулация газопроводи за износ, които влизат в газопреносната мрежа на блока на нейна територия. В случая със „Северен поток 2“ това е Германия, посочват от Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

Ако газопроводът се намира на територията на повече от една страна членка, тази държава от блока, в която тръбата се свързва с мрежата на ЕС, решава дали да я освободи от регулации след консултация с всички заинтересовани страни.

 

image

 

Газопроводът "Северен поток 1 и 2". Снимка: Газпром

В случая единствената страна от блока, на чиято територия ще се намира „Северен поток 2“, е Германия и поради тази причина страната не е длъжна да се консултира с никого, посочват от Оксфордския енергиен институт.

Въпреки това  германският регулатор е решил да проведе консултации, за да се предпази от всякакви потенциални критики, споделя Катя Яфимава от института.

Включването на PGNiG може се разглежда като ход за смекчаване на потенциалния риск от правни процедури за нарушения срещу Германия, инициирани от Европейската комисия (ЕК), или обжалване на решението на Bnetza въз основа на изключване на потенциално съответен участник, заяви колегата на Яфимава Данила Бочкарев.

„Включването на PGNIG в процеса, според мен, е сигнал от германската страна, че тя се опитва да действа открито и прозрачно в процедурата за дерогация. Наистина не съм сигурна дали това ще промени нещо в процеса на дерогация “, споделя Агата Лоскот-Страчота, старши сътрудник в Центъра за източни изследвания.

 

image

 

Полагане на тръби по маршрута на "Северен поток 2". Снимка: Газпром

Позицията на Полша обаче трудно би могла да се защити, тъй като тя активно диверсифицира собствените си доставки с нова инфраструктура за втечнен газ и чрез Балтийския тръбопровод , добавя Бочкарев.

„Bnetza може да предостави частична дерогация, която да установи регулаторния режим за германския участък на„ Северен поток 2 “, който няма да бъде особено различен от приложимия в момента, в който е направена инвестицията, и преди влизането в сила на измененията в директивата, предложи от своя страна Яфимава.

Частичната дерогация би могла да съдържа условия, които гарантират, че дерогацията няма да навреди на конкуренцията, ефективното функциониране на вътрешния пазар и сигурността на доставките в ЕС, смята тя.




Гласувай:
1



1. vencivaleri1951 - Стокхолмският арбитраж е уникален
09.04.2020 21:40
Излиза по един и същи казус с коренно-противоположри становища

-Осъди горе долу на същата сума ГАЗПРОМ за това , че не транзитирал максимално количество газ през Украйна и с това подкопал фиска и. Сега излиза с противоположно становище, че Полша била принудена да поеме всичкото количество по договор и по договорената цена. Всъщнос присъдата е , че Гязпром се явявал монополист и диктувал непазарно цените и транзитните такси. А Полша въобще не се отказва от руския газ. Няма откъде да го достава на цени конкурентни на руските, а е и притсната да затваря централи на въглища.
Няма да им мине номерът. Руснаците се договориха за 5 години с украинците заради забавянето на Северен поток 2 и украинците ги хванаха натясно-договориха 5 годишен договор/укрите искаха 10/. От поляците нищо не зависи, а пари ще получак, когато "литнат прасетата" Още повече променят конституцията си -В старата пишеше , че при спор важат международните съдилища, в новата руснаците копират американците, че са подсъдни преди всичко на руските съдилища-
цитирай
2. anonymous285 - Е не съм запознат с ....
09.04.2020 21:52
темата ама щом казаваш.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymous285
Категория: Новини
Прочетен: 2479732
Постинги: 8264
Коментари: 277
Гласове: 1011
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031