Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2015 03:58 - КАК "ПАРТИЯТА" ПРИНУЖДАВАШЕ НЕВРОКОПСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА СТАВАТ МАКЕДОНЦИ- ЧАСТ ПЪРВА
Автор: bojil Категория: Политика   
Прочетен: 4597 Коментари: 8 Гласове:
16

Последна промяна: 17.02.2015 19:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 КАК "ПАРТИЯТА" ПРИНУЖДАВАШЕ НЕВРОКОПСКИТЕ БЪЛГАРИ ДА СТАВАТ МАКЕДОНЦИ- ЧАСТ ПЪРВА


   През 1946 г. в Неврокоп и в целия Пирински край се получиха заповеди от София,които нареждаха на местните комунистически организации да проведат кампания по записване на цялото местно население като македонско. Хората не знаеха нито подозираха какво им се готви,но това не смущаваше партийните работници,които получаваха заповеди от най-високо ниво. Нарежданията идваха лично от Георги Димитров- генерален секретар на БКП,назначен от Сталин за ръководител на държавата през същата тази година. Още в Москва съветския диктатор го инструктира какво да прави и го задължи да изпълни стриктно решенията на Коминтерна,чийто председател Димитров бе доскоро. Конците на Коминтерна обаче не ги дърпаше той,а Сталин,за когото съюзът и старото приятелство с Тито бяха много по-важни от съдбата на България,заради което той бързаше да изпълни всичките си обещания към него. Едно от най-важните обещания на Сталин бе да помогне на Тито да превърне Вардарските Българи в македонци,като принуди Пиринските Българи също да станат македонци. За тази цел не се предвиждаше да бъде търсено тяхното съгласие,което червените властници знаеха,че никога нямаше да получат. Затова те решиха да действат,докато Червената армия е още в България,та ако избухне бунт,да има кой да им се притече на помощ.

  Хората обаче не смееха да се бунтуват,понеже бяха наплашени от съдбата на старата интелигенция,чиито най-видни членове бяха непрекъснато избивани,интернирани или въдворявани надалеч,та дори изпращани на заточение в Сибир от правителствата на "Отечествения" фронт сиреч на комунистите,които държаха властта в ръцете си от 2 години насам. Затова,когато заповедта за помакедончването пристигна от София,която се управляваше от съветски военен комендандант,дори колебаещите се партийци нямаха избор и трябваше безпрекословно да я изпълняват.

  Да се надяват на някаква помощ бе чисто безумие- Съветския съюз бе един от основните победители във войната и бе смазал всеки опит за съпротива дори в мощната дотогава Германия,затова на слабата и окупирана България не й оставаше нищо друго освен да изпълнява. Съдбата на хората,противопоставили се на решенията на Сталин,бе добре известна- те почти веднага изчезваха безследно,след което биваха убивани безразборно и без съд,а в най-добрия случай бяха пращани в отдалечените на хиляди километри сибирски концлагери,от където малцина се връщаха. На такива хора страдаха и семействата- те също биваха интернирани или пращани в далечни затвори и лагери,затова дори мисълта за съпротива бе наказвана,а неподчинилите се на "Партията" не живееха дълго. Хората още не бяха съвсем наясно с това,но Георги Димитров и неговите "другари" от върхушката на Партията знаеха,че народът съвсем скоро ще го научи и ще получи своите "уроци",които да го поставят на мястото му. Затова здраво се захванаха на работа.

  Когато заповедта за помакедончването пристигна в Неврокоп (днешния гр. Гоце Делчев),от бюрото на партийния секретар тя се озова на бюрото на кмета Димитър Панайотов. Като бежанец от Даутлия (Серско),той заедно с близките си живееше в града,защото всички бяха родом Българи и никак не желаеха да стават гърци,както им предлагаха новите окупатори на Беломорието. Затова изпадна в шок като видя заповедта и се прибра разстроен у дома,за да обсъди положението с близките и с приятелите си. Близките му не посмяха да му дадат никакъв съвет,понеже знаеха в каква опасна игра се е забъркал,ставайки сподвижник на БКП- партия,която до 1944 г. бе обявена за незаконна,терористична и бандитска организация,бъкаща от руски шпиони и убийци. Затова се обърна за съвет към своите приятели.

  Хора като него обаче много приятели нямаха- част от местните му нямаха доверие заради принадлежността му към отдавна компрометираната "Партия",а останалите бяха до един партийци и контактуваха с него само по служба. Партийците открай време си нямаха доверие един на друг,понеже Сталиновата система ги учеше взаимно да се дебнат,шпионират и предават,затова Димитър не можа да получи никакъв друг съвет освен горещи препоръки за безусловно изпълнение на заповедта. От онова време впрочем между по-интелигентите хора шепнешком се разпространяваше смелия виц: "Всяка крива линия,успоредна на партийната,е права линия". Затова кметът,убедил се че няма избор,прие да изпълни заповедта.

  И тъй,помакедончването започна. То се провеждаше в общи линии тихомълком- на хората би съобщено,че валидността на старите им паспорти е изтекла и се налага да бъдат сменени. При смяната всеки пълнолетен от тях получаваше паспорт,в който бе записано че е македонец,и толкова. Нямаше нито референдуми,нито допитвания- заповедта на "Партията" се изпълняваше точка по точка,а неподчинилите се биваха веднага отстранявани по един или по друг начин. Напатилите се от войни и страдания неврокопчани решиха,че това е някакво временно недоразумение и се умълчаха в изчакване "бурята" да премине.

  Кметът Панайотов знаеше,че работата на кметството по тази и по другите заповеди ще бъде многократно проверявана,и като верен партиен кадър нареди паспортна служба да смени всички Български паспорти с македонски. Така всеки,навършил пълнолетие стана "македонец". Неговият паспорт обаче остана несменен,понеже новите властимащи го познаваха лично и му имаха доверие,затова нямаше кой да го провери дали е сменил паспорта си или не. Тогава нямаше компютри и единни граждански номера,затова единичните изключения обикновено оставаха незабелязани,когато общото "правило" бе изпълнено. Така кметът- бежанец от Серско,който бе принуден да превърне своите съграждани в македонци,си остана Българин. Вратичката,през която се измъкна от досадното и срамно задължение му беше ясна,но през нея не можеше да мине всеки,а само единични хора- "Партията" не допускаше компромиси и самият той рискуваше да го накажат или снемат от длъжност,когато научат за постъпката му. Реши обаче да поеме риска като си измисли оправданието,че от много работа не му е останало време да смени своите собствени документи.

  След раздора между Сталин и Тито,довел до смъртта на "двойния играч" Георги Димитров,темповете на помакедончване в България значително се забавиха,но не спряха съвсем. Окончателен край на тази партийна кампания бе сложен едва след 1956 г.,когато Сталин бе вече умрял,а бившите му "другари" разкриха част от безбройните му престъпления и се дистанцираха от тях. "Партията" тихомълком прекрати кампанията за превръщането на Българите в македонци,но не призна грешките си,нито се извини на България за тях защото знаеше,че за такива грешки няма прошка и след 1000 години,а лоялността или поне примирението на народа й бяха жизнено нужни,за да бъде удържана властта без сътресения като Унгарските "събития" или всъщност бунтове,които можеше да "заразят" и България. Още повече че горянското движение в Пиринския край (въоръжена антикомунистическа съпротива на четници от ВМРО срещу помакедончването),още не бе напълно потушено.

  И понеже хората масово не са запознати е нужно да добавя,че за чест на свободолюбивия Български народ,първата въоръжена въстаническа съпротива срещу наложената от съветската армия мракобесна комунистическа система в цяла Източна Европа бе именно в България. "Новите хайдути" се бореха против чуждата окупация,унищожения държавен суверенитет,помакедончването,
присвояването от "Партията" на цялото държавно и лично имущество,
безразборните убийства на невинни хора и лишаването на Българите от всякакви човешки права. Ето ликовете на някои по-видни водачи на горянски антикомунистически въстанически чети,действали в различни области на страната между 1944-1956 г. - виж http://liternet.bg/publish19/d_gorcheva
/gorianite.htm
:

 1. Георги Търпанов- Сливенски район           2. Герасим Тодоров- Пирински район
image                  image

3. Иван Узунов                      4. Курти Карагенов               5. Георги Русев
image         image    image


  Вечна слава на героите,вървели по пътя на Ботев и Левски и дали живота си за народа и родината!




Гласувай:
16


Вълнообразно


1. shtaparov - Поклон пред паметта на героите, ...
13.02.2015 14:12
Поклон пред паметта на героите,дали живота си за свободата на родината!
цитирай
2. bojil - Поклон пред паметта на героите, ...
13.02.2015 19:16
shtaparov написа:
Поклон пред паметта на героите,дали живота си за свободата на родината!

Поклон!
цитирай
3. katan - Всичко това ми е разказвано от татко!
27.02.2015 13:24
Родът ми по бащина линия е от Куманич /сега в Гърция, а тогава в Неврокопска кааза/.
Разказвал ми е много пъти и четяхме много за т.н. Македонски въпрос /естествено създаден ИЗКУСТВЕНО от "любимите ни вождове" - Димитров, Сталин и Тито.
Винаги с мъка в гласа и очите ми е разказвал как са ги принудили от БЪЛГАРИ да се пишат МАКЕДОНЦИ!
Принудил се да се премести в централната част на България, където МАКЕДОНЕЦ беше мръсна дума!
Дори в дипломата му за вечерно завършено средно образование пишеше МАКЕДОНЕЦ.
Спомням си голямата червена диплома, пълна с отлични оценки /общ успех ОТЛИЧЕН 5,00 (отново по маниера на големите ни братя), и срещу народност пишеше МАКЕДОНЕЦ!
Така пишеше и в паспортите и на майка ми, баба, дядо и чичовците ми.
Много обиди съм преживяла и аз, че съм МРЪСНА МАКЕДОНКА.

Така става с болните амбиции на политическите мекерета и диктатори - страдат невинни и много изстрадали хора.

Поздрави за постинга и ПОКЛОН пред всички, преживели тези нещастни години!

цитирай
4. bojil - Родът ми по бащина линия е от Куманич ...
03.03.2015 01:39
katan написа:
Родът ми по бащина линия е от Куманич /сега в Гърция, а тогава в Неврокопска кааза/.
Разказвал ми е много пъти и четяхме много за т.н. Македонски въпрос /естествено създаден ИЗКУСТВЕНО от "любимите ни вождове" - Димитров, Сталин и Тито.
Винаги с мъка в гласа и очите ми е разказвал как са ги принудили от БЪЛГАРИ да се пишат МАКЕДОНЦИ!
Принудил се да се премести в централната част на България, където МАКЕДОНЕЦ беше мръсна дума!
Дори в дипломата му за вечерно завършено средно образование пишеше МАКЕДОНЕЦ.
Спомням си голямата червена диплома, пълна с отлични оценки /общ успех ОТЛИЧЕН 5,00 (отново по маниера на големите ни братя), и срещу народност пишеше МАКЕДОНЕЦ!
Така пишеше и в паспортите и на майка ми, баба, дядо и чичовците ми.
Много обиди съм преживяла и аз, че съм МРЪСНА МАКЕДОНКА.
Така става с болните амбиции на политическите мекерета и диктатори - страдат невинни и много изстрадали хора. Поздрави за постинга и ПОКЛОН пред всички, преживели тези нещастни години!

Поздравявам те за честната позиция и се прекланям заедно с теб пред всички,които с цената на безброй преживени нещастия успяха да запазят неопетнена древната си Българска същност.
цитирай
5. apollon - Смятам, че въпреки всичко не успяха ...
26.03.2015 21:32
Смятам, че въпреки всичко не успяха гаднярите да ги пречупят
цитирай
6. bojil - Смятам, че въпреки всичко не успяха ...
17.05.2015 14:05
apollon написа:
Смятам, че въпреки всичко не успяха гаднярите да ги пречупят

И аз получавам същото впечатление,което много ме радва!
цитирай
7. sande - Защо не успяха?
09.06.2015 16:40
Защото генералната идея на помакедончването бе създаване на Южнобалканска славянска федерация, включваща Югославия, Македония с Пиринско и България. Пиринският край и Македония - свързващо звено. Създаване на нещо като втори Съветски съюз, но под ботуша на Сталин. Безумно , епохално престъпление на "вожда и учителя" Георги Димитров, който предава не само Пиринския край, но и България. Още е в действие старата мантра за неминуема, световна победа на комунизма. В действие е "крилатия" лозунг Сталин - Тито - Димитров! Но! За разлика от България в Югославия не се разпорежда еднолично Сталин, КГБ и Съветската армия. Хитрият Тито бие дузпата на Сталин и на фалшивия български култов големец Димитров и отива на Запад. ФНРЮ е вече реално Западна държава, под закрилата на Запада. Има и разбира се и продължителен период на преговори, но от югославска страна те са менте. Изтеглянето на българската административна, полицейска и военна администрация от Македония и обявяването и за фашистка е най- безумното и баламурско дейстие на Г.Д. в цялата история на Бг, и минала, и бъдеща и вечна. България губи Македония, създава македонска нация и македонски език във Вардарска Македония и сега пищи.
Поздрави!
цитирай
8. bojil - Защото генералната идея на пома...
01.02.2016 15:19
sande написа:
Защото генералната идея на помакедончването бе създаване на Южнобалканска славянска федерация, включваща Югославия, Македония с Пиринско и България. Пиринският край и Македония - свързващо звено. Създаване на нещо като втори Съветски съюз, но под ботуша на Сталин. Безумно , епохално престъпление на "вожда и учителя" Георги Димитров, който предава не само Пиринския край, но и България. Още е в действие старата мантра за неминуема, световна победа на комунизма. В действие е "крилатия" лозунг Сталин - Тито - Димитров! Но! За разлика от България в Югославия не се разпорежда еднолично Сталин, КГБ и Съветската армия. Хитрият Тито бие дузпата на Сталин и на фалшивия български култов големец Димитров и отива на Запад. ФНРЮ е вече реално Западна държава, под закрилата на Запада. Има и разбира се и продължителен период на преговори, но от югославска страна те са менте. Изтеглянето на българската административна, полицейска и военна администрация от Македония и обявяването и за фашистка е най- безумното и баламурско дейстие на Г.Д. в цялата история на Бг, и минала, и бъдеща и вечна. България губи Македония, създава македонска нация и македонски език във Вардарска Македония и сега пищи.Поздрави!

Да- точно така виждам нещата и аз. Доколкото разбирам обаче,Геор.Димитров макар и предател на България е направил опит да се откъсне от Сталин и да играе заедно с Тито за друг вид комунизъм,
различен от Сталиновия. Онзи обаче надушил навреме "далаверата" и понеже нямало причина Димитров да подозира зла умисъл,пратил свои дипломати да го "извикат" в самолета прибиращ се за Москва уж за приятелска среща,и самолетът излетял заедно с Димитров на борда,за да го откара на принудително "лечение" в избрана от Сталин московска "клиника".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojil
Категория: Политика
Прочетен: 1771749
Постинги: 292
Коментари: 5326
Гласове: 64244
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Интересен комплект от финансови съвети
2. Русия искала да провали Илинденското въстание
3. Няма "славянска" азбука- има Българска
4. Как бе посърбен Българския град Пирот
5. Съвецки грабежи в България до 1947 г.
6. Коронавирусите не са нови за човека
7. Русия помагала на турците в арменския геноцид и карала султана да окупира половин България
8. Ботев за истинския лик на сърбите и "румънците"
9. Българските контрачети през Втората световна война
10. 6-те ястребинчета убити от шумкари,за да не ги издадат
11. Руският фокус с македонския заек
12. Какво е направила Русия за България
13. Царска Русия забранявала украинския език,няма общо с Кирил и Методий
14. Уранови находища в България
15. Насраните руски орли - велики стихове
16. Фалшивата ни история е резултат от руската хибридна война срещу нас
17. Москва се е подписала под договор, изрично позволяващ разширяване на НАТО
18. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу България
19. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу народа ни
20. Русия умишлено оставяла хората си да измират от глад,за да краде подаяния от Запада