Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2015 12:04 - Юрий Фелштинский за войните в Украйна и Сирия и за заплахата от Трета световна
Автор: ykpaina Категория: Политика   
Прочетен: 1800 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 04.12.2015 12:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Известният историк Юрий Фелштинский за новите войни на Владимир Путин, за това дали Западът ще „забрави” за Украйна и дали Русия ще воюва с НАТО – в интервю за „Апостроф”.

 

 
image
Снимка: Courtesy Photo/svoboda.org

 

— На срещата на G20 в Турция, преминала в навечерието на инцидента със сваления руски самолет, наблюдавахме картина, много по-различна от предишната срещата на високо равнище: ако в Брисбен руският президент Владимир Путин беше принуден да се храни сам на масата и във връзка с изолацията фактически избяга от форума, в Анталия го видяхме като една от централните фигури. Може ли да се каже, че сега международната общност може да поднови пълноценния диалог с Москва?

— Нека да се върнем малко назад във времето и да обобщим някои изводи.

През март 2014 година руските войски окупираха Крим; през април-май направиха опит да завладеят Украйна, или поне Източна Украйна, която беше обявена за „Новорусия”.

Многократно на висок глас на официално и неофициално ниво Русия обявяваше своите планове за създаването на сухопътен коридор към Приднестровието; започна кървава война в Донецка и Луганска области. Рогозин открито заплашваше Молдова, Жириновский — Прибалтика и Полша.

Година и половина по-късно Русия още е в Крим и в районите, обявенаи за Луганска и Донецка „народни републики”. Украйна загуби, поне временно, част от територията си, но запази своята независимост, както навремето Финландия.

Русия заплати за получените територии баснословна цена: репутацията на РФ понесе непоправими щети. Ясно е, че за хората, които днес са начело на Русия, репутацията не представлява никаква ценност, затова не разбират какви огромни щети са нанесени на страната. Но обективно погледнато, от това щетите не стават по-малки.

На фона на тази продължаваща война в Украйна Русия започна военни действия в Сирия. Ако крайната цел на нахлуването в Украйна беше възстановяването на Съветския съюз или на Руската империя (макар че наскоро Путин публично отрече това), то участието в сирийския конфликт е опит от страна на РФ да принуди останалите държави в света да се съобразяват с нея като с равностоен партньор при преговорите по външнополитически въпроси, главно относно Сирия и Иран.

В стратегически план зад всичко това се вижда острото желание на руското ръководство (ФСБ и Путин) да се изправи срещу Съединените американски щати. Както навремето съветското правителство, днешното ръководство на Русия не може да си представи съществуването си без една такава конфронтация. Същевременно трябва да е ясно, че за реална конфронтация – военна, икономическа и политическа – на Русия й липсва капацитет. Русия не може да се конкурира със САЩ в никоя от тези области, да не говорим за това да се изправи едновременно срещу САЩ и Европа.

Затова от гледна точка на цивилизования свят номерата на Путин изглеждат като безпомощните напъни на някакъв дребен хулиган. Всеки път всички се надяват, че хулиганът ще се освести, защото това, което прави, не е изгодно за него самия. Но хулиганът не го разбира и става все по-нагъл.

— В тази връзка какво бъдеще се очертава за Украйна? Може ли Западът да „забрави” за Киев заради борбата срещу ИДИЛ (да направи отстъпки пред Москва относно уреждането на ситуацията в Донбас заради съвместни операции в Сирия)?

— Естествено, фактът, че руските бомбардировачи днес бомбардират Сирия, а не Украйна, беше възприет в САЩ и Европа с облекчение. Пък и за Путин това се оказа изход от задънената улица, в която той сам се набута в Европа. Но никой не е забравил Украйна – нито Русия, нито Западът, нито, още повече, самата Украйна. Всички ще очакват промяна на външнополитическата ситуация за възобновяване на преговорите или военните действия.

Съвместни операции на Русия и НАТО или на Русия и САЩ в Сирия са абсолютно изключени. В най-добрия случай може да се говори за опити за съгласуване между руските и натовските военни относно операции в сирийското въздушно пространство – просто за да не си свалят взаимно самолетите. Ясно е, че с разширяването на военните операции в небето над Сирия стават неизбежни сблъсъците между руските и натовските ВВС – при инцидента с руския Су-24, свален от турските ВВС, видяхме колко бързо конфликтът между Русия и сирийските бунтовници може да прерасне в конфликт между Русия и НАТО. Представете си, че утре руските ВВС свалят френски, английски или американски военен самолет.

Разширявайки конфликта, Путин несъмнено увеличава вероятността за началото на Трета световна война. През март 2014 г. обсъждахме инвазията на Русия в Украйна. Днес плюс това говорим и за сблъсък между руските и натовските ВВС в небето над Сирия. Руският вертолет Ми-8 също беше ударен в Сирия, но от земята, и беше унищожен след принудително кацане от бунтовниците.

Ето защо няма нужда да гадаем дали конфликтът ще се разширява или не: той вече се разширява пред очите ни. Към военните операции на Русия в Европа вече се добавят военни действия на Русия в Сирия и доставка на модерно въоръжение в Сирия и Иран. Естествено, рано е да се говори за затихване на конфликтите.

В случай на започване на сухопътна операция в Сирия са неизбежна нови загуби на руската армия. Така че участието на Москва в сирийския конфликт може само да влоши, а не да подобри руско-американските и руско-европейските отношения. 

А въпросът за руската окупация на част от територията на Украйна ще се повдига всеки път, когато се обсъжда агресивността на РФ като цяло.

— Според Вас не е ли някакво странно съвпадение, че терористичните атаки в Париж се случиха в навечерието на срещата на G20? Може ли да се говори за някаква руска следа?

— Днес атентатите се случват толкова често, че винаги са в навечерието на нещо. Освен срещата на G20, има и избори във Франция, където укрепва своите позиции неофашистката партия на Льо Пен.

Крайно десните партии в Европа като цяло представляват пета колона на Путин. Не е случайно, че Берлускони толкова често ходи в Русия. Не го прави само заради момичетата, които му осигурява Путин, а и поради нещо друго: авторитарният Путин, който е хванал юздата на демокрацията в Русия и използва изначално демократичните постсъветски институции за решаване на своите антидемократични задачи, се превърна в своеобразен пример за много крайно десни европейски политици, които мечтаят да създадат в своите страни система, която да им позволи да остават вечно на  власт.

Така че Путин има определено влияние в Европа. За едни той е успешен „десен” авторитарен владетел. За други е ръководителят на една голяма страна, с която е по-добре да не се карат, а да си търгуват мирно. Единственият проблем е, че Путин не иска да си търгува мирно и прави всичко възможно, за да е в конфликт.

„Извади ли късмет” Путин с терористичните атаки в Париж? Несъмнено. Поне в първите часове и дни след атентатите беше очевидно, че руската пропаганда използва тези събития много изгодно. Но в този смисъл Путин „извади късмет” и с египетския атентат. Дали от това следва, че зад терористичните атаки в Париж стои ФСБ? Доколкото разбирам, засега няма директни индикации за това. Теоретичната нишка, че КГБ/ФСБ има отношение към създаването на ИДИЛ, не стига автоматично до организаторите и изпълнителите на атентатите. Необходими са конкретни факти, потвърждаващи, че ФСБ има отношение към атентатите. До момента не са предоставени подобни факти.

Освен това, ситуацията се променя много бързо и след като беше свален руския самолет в Сирия, всички „изгоди” за Русия от терористичния акт в Париж се стопиха. В момента разглеждаме главно последиците от инцидента за бъдещото развитие на руско-турските отношения и отношенията между Русия и НАТО. Със сигурност може да се каже, че на фона на свалените самолет и вертолет тези и без това напрегнати отношения не могат да бъдат подобрени. Могат само да се влошават.

— Възможно ли е в Сирия РФ да сътрудничи с коалиция, начело на която е САЩ? Според Вас възможна ли е сухопътна операция?

Известни са ни отговорите на тези въпроси. Сухопътни операции са неизбежни. Сътрудничеството на Русия с една антиислямистка коалиция е невъзможно.

Сухопътните операции ще започнат веднага, след като в Белия дом във Вашингтон влезе новият президент – през януари 2017 година. Ако говорим за САЩ и НАТО. Може би Русия ще се опита да изпревари НАТО. От военна гледна точка това, разбира се, ще бъде правилно. Затова в Сирия руски войски ще се появят през 2016 година, която вече не е толкова далеч. 

В Сирия в момента Русия се опира на президента Асад. Но не трябва да забравяме,че съветската инвазия в Афганистан беше предшествана от държавен преврат, организиран в Кабул от съветските специални служби. При това беше свалено революционното афганско правителство, което беше абсолютно промосковски настроено и беше подкрепяно от същите онези хора, които след това решиха да го свалят и да го заменят с друго, също революционно и също просъветско. Така че на мястото на Асад аз не бих се доверявал на Русия като съюзник и партньор. Русия първа ще предаде Асад, ако това й изглежда изгодно.

Но Русия ще смени Асад с някакъв пореден диктатор, а не с тези, които днес получават подкрепа от НАТО. И големият въпрос е дали в условията на сегашните безредици в Сирия може да бъде намерен и поставен начело на държавата един такъв диктатор.

Естествено, ако не е възможно Асад да удържи властта, Русия може да се откаже да го подкрепя в бъдеще и да започне напук на Турция и НАТО да създава кюрдска държава в населените с кюрди райони в Сирия, Ирак и Турция. Това е един голям, сложен и рискован руски проект, който накрая може да доведе или до открит военен сблъсък с НАТО, или до по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Близкия Изток и преди всичко – в Турция.

Дали руските планове включват едно по-нататъшно дестабилизиране на ситуацията в Близкия Изток? Несъмнено, тъй като в Русия погрешно вярват, че това ще доведе до нарастване на цените на петрола.

Дали плановете на Путин включват открита военна конфронтация с НАТО, ще научим много скоро, защото Путин ще решава главните си външнополитически задачи, преди новият президент на САЩ да влезе в Белия дом.

— Какво влияние ще окаже сваленият Су-24 като цяло върху сирийската авантюра на Путин, върху руско-турските отношения и изобщо върху едни нови евентуални конфликти (между тези страни, между Русия и НАТО)?

— Полетите на руските самолети край турско-сирийската граница бяха откровена провокация на РФ срещу Турция. Рано или късно, умишлено или не, руски самолети щяха да навлязат в турска територия и да бъдат подложени на обстрел.

Аз съм абсолютно сигурен, че кръвожадният Путин е дал указание на руските пилоти да „пробват” границата с Турция, умишлено да нарушат турското въздушно пространство и да провокират турците да отговорят. Сега вече се знае, че това не е първият случай, когато руски самолета са нарушавали въздушното пространство на Турция и не е било първото предупреждение от страна на турците. Изобщо да не говорим за това, че руските бомбардировачи са бомбардирали позициите на протурски бунтовници, което също е предизвиквало, меко казано, „недоволството” на турците.

Преди това, както си спомняме, руските самолети изследваха границите на САЩ в района на Аляска и Калифорния, въздушните граници на страните от НАТО в Европа и по-специално в Прибалтика. Същото се правеше и край морските граници на скандинавските страни.

От март 2014 г. Путин се занимава с провокации срещу НАТО. При това той свикна, че може да прави това безнаказано, че руските самолети си летят свободно, подводниците си плуват, а Западът предпочита да си затваря очите пред тези нарушения: няма да сваля руските самолети я! Не сме във война в края на краищата! Турците показаха, че всяка наглост и безнаказаност на Русия си имат граници.

— Според Вас как ще се развиват нещата по-нататък?

— Този инцидент не може да доведе до подобряване на отношенията с Турция и НАТО. Мисля, че Путин ще даде указание на руските ВВС в Сирия да продължават полетите по предишния сценарий, т.е. да продължават да навлизат в турска територия. Дали американците ще притискат турците да престанат да свалят руските самолети – не знам. Може би ще ги притискат, тъй като Обама не е заинтересован от едно разширяване на конфликта. Но рано или късно някой отново ще го направи. Това е статистически неизбежно.
 

Светлана Шереметиева

 




Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ykpaina
Категория: Други
Прочетен: 1307547
Постинги: 705
Коментари: 146
Гласове: 2553
Блогрол
1. ТV онлайн - Украйна
2. Радио онлайн - Украйна
3. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с немски субтитри
4. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с английски субтитри
5. Филм "РЕВОЛЮЦИЯ НА ДОСТОЙНСТВОТО" - на украински с руски субтитри
6. Кога, защо и как „Хрушчов подари Крим на Украйна”
7. СТОПФЕЙК - САЙТ ЗА РУСКАТА ПРОПАГАНДНА МАШИНА И ТОТАЛНОТО РАЗМИНАВАНЕ С ИСТИНАТА
8. Физиономията на руSSкия фашизъм
9. ТОП ФАКТИ за руските ЛЪЖИ за Украйна
10. РУСИЯ - ИЗНОСИТЕЛ НА ТЕРОРИЗЪМ
11. ПОДАРЪК ЗА РАШИСТИ
12. Обикновените зомбита. Как действа лъжата
13. InformNapalm
14. ФСБ в Украйна
15. Първият украински Майдан - „Революцията върху гранита”
16. УКРАИНА 2015 - пропагандистки филм от 2012 (!) година, който показва война на територията на Украйна (в случай, че се ориентира към ЕС и НАТО, а не към Евразийския съюз)
17. ФИЛМ: КРИМИНАЛНАТА ОКУПАЦИЯ НА УКРАЙНА - Криминальная оккупация. Янукович и его банда.