Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.09.2022 09:14 - Французин загина на Околовръстното в София след зверски удар
Автор: drlubenova Категория: Други   
Прочетен: 3023 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image

дата: 26.09.2022

Споделете !  

Прокуратурата повдигна обвинение на причинилия катастрофата, който е карал с превишена скорост и е отказал да даде проба за алкохол и наркотици

Прокуратурата повдигна обвинение на шофьора, който причини тежката катастрофа край "Ринг мол" на столичното Околовръстно шосе рано тази сутрин. Първоначалната експертиза показва липсата на какъвто и да било спирачен път по платното.

Автомобилите са се движили в посока от Студентски град към кв. "Младост". Шофьорът, предизвикал катастрофата, е 39-годишен български гражданин. Той е управлявал спортен автомобил "Порше Панамера" с превишена скорост, която обаче в момента не може да бъде посочена с точност. Това ще се изясни от автотехническата експертиза, обяви говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

"Шофьорът удря автомобила пред него, който идва от локалното платно. От удара фордът се обръща по таван и загива 64-годишен френски гражданин. Ранена е 62-годишната му спътничка, която също е с френско гражданство. Тя е в Окръжна болница, където лекарите се борят за живота ѝ. Шофьорът на ударената кола е българин, който също е пострадал", допълни Петрова.

Водачът на поршето е дал кръвна проба във ВМА, която още не е готова. Първоначално той е отказал на място да бъде тестван за алкохол и наркотици. От 2002 г до 2009 г. той има пет нарушения, от 2011 г. до настоящия момент са издадени 23 електронни фиша за движение с превишена скорост. Незаплатените му глоби са на стойност 1950 лв. 2350 лв са били платени, уточниха от полицията.

"Налице са достатъчно доказателства, поради което е повдигнато обвинение на извършителя заради ПТП-то и шофиране при несъобразяване на пътните условия и ненамаляване на скоростта при възникнала опасност на пътя. В резултат на това причиняването на средна повреда на водача на пострадалия автомобил, средна телесна повреда на френската гражданка и настъпилата смърт на единия от пътуващите в лекия автомобил", съобщи дежурният прокурор Сабина Христова.

ИНЦИДЕНТЪТ

Тежката катастрофа е станала тази сутрин около 4:30 ч. на Околовръстното шосе в столицата, в района на "Ринг мол". Първоначалните данни на полицията бяха, че автомобил "Порше" е навлязъл от локалното платно с много висока скорост и е засякъл кола с двама френски граждани, които са пътували към летището след почивка в България. Шофьорът им е бил българин.

При удара автомобилът с чужденците се е преобърнал по таван и е силно смачкан. Единият от французите, на 64 години, е загинал. Другите двама пътници са настанени в болница. От УМБАЛ "Света Анна" съобщиха, че при тях се намира в реанимация 62-годишна френска гражданка, съпруга на починалия. За живота на жената има опасност, тя има фрактура на таза и гръбнака, както и черепно-мозъчна травма.

"Екипите на Бърза помощ и на полицията са пристигнали на мястото на инцидента почти незабавно, но ударът бил много силен. При всички положения спортният автомобил не се е движел с разрешената скорост от 80 км/ч, а по-бързо", заяви пред bTV инспектор Слави Лазов от "Пътна полиция". По-късно излезе неофициална до момента информация, че поршето се е движело с 200 км/ч.

Водачът на спортния автомобил е отказал да му бъде направен тест за наличие на алкохол и наркотици, но по-късно му е взета кръвна проба.

Очевидци на произшествието твърдят, че той се е държал неадекватно. "Беше изключително злоупотребил с алкохола. За наличие на наркотици не мога да твърдя, според мен - да. Арогантен, циничен. На мен ми каза: "Какво си се загрижил за чужденците?! Ти българин ли си?", заяви пред "Нова телевизия" Михаил Главчев.

Биляна Борисова, която също е била на мястото на инцидента, допълни: "Когато отидохме, той говореше по телефона и казваше: "Ударих една кола, "Панамерата" е на кайма. При което аз не му обърнах внимание, отидох да помагам".

РЕЦИДИВИСТ

По информация на "24 часа" шофьорът, който е причинил катастрофата, е 39-годишният Димитър Любенов, собственик на фирми за внос на коли и пречистване на отпадни води. Той има десетки фишове за нарушения на Закона за движение по пътищата, като повечето от тях са за превишена скорост.

КОМЕНТАР НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Отношение за тежката катастрофа взе лично главният прокурор Иван Гешев. "Отдавна Прокуратурата на Република България внесе предложения за законодателни промени включително и отнемане на МПС на пияни и дрогирани шофьори. Знаем че тази тема се повдига само при някое тежко ПТП, но се надявам, че най после държавата ще изработи цялостна стратегия за решаване на този проблем. Защото утре може да пострада близък на всеки един от нас. Сигурен съм, че колегите ще си свършат работата в конкретния случай, но по-важно е взаимодействието на институциите, за да не продължава тревожната тенденция да сме първенци в ЕС по такива инциденти", заяви Гешев пред "24 часа".



www.tinyurl.com/2hsm4aaj




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: drlubenova
Категория: Други
Прочетен: 2043643
Постинги: 4536
Коментари: 237
Гласове: 2782
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031