Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.11.2022 08:30 - Зеленски казва, че Русия е унищожила критичната инфраструктура на Херсон
Автор: enovini Категория: Новини   
Прочетен: 561 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 13.11.2022 08:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

Президентът на Украйна съобщава, че комуникациите, водоснабдяването, отоплението и електроснабдяването са прекъснати, тъй като руснаците са напуснали града.

Руските сили са разрушили критична инфраструктура в южния град Херсон преди изтеглянето си, заяви украинският президент Володимир Зеленски, след като военните на Киев си върнаха контрола над югоизточния град.

"Преди да избягат от Херсон, окупаторите унищожиха цялата критична инфраструктура: комуникации, вода, отопление, електричество", заяви Зеленски във видеообръщение в събота.

"[Руснаците] навсякъде имат една и съща цел: да унижават хората колкото се може повече. Но ние ще възстановим всичко, повярвайте ми", каза той. В петък радостни жители посрещнаха пристигащите в центъра на града войски, след като Русия изостави единствената регионална столица, която беше превзела от началото на войната през февруари.

Украинските войски си върнаха контрола над повече от 60 населени места в Херсонска област, каза Зеленски, като добави, че досега са ликвидирани почти 2000 мини, взривни устройства и невзривени снаряди. Външният министър Дмитрий Кулеба заяви, че Украйна "печели битки на терен. Но войната продължава."   Триумфалното възстановяване на Херсон от страна на Украйна беше приветствано от Съединените щати като "изключителна победа".

"Това е важен момент и се дължи на невероятната упоритост и умения на украинците, подкрепени от безмилостната и единна подкрепа на Съединените щати и нашите съюзници", заяви съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан, докато пътуваше до Камбоджа заедно с президента Джо Байдън за регионална среща на върха. "Най-решителното" събитие във войната Асед Баиг от Ал Джазира, който прави репортаж от Херсонска област, заяви, че изтеглянето на Москва е "най-решаващото" събитие в тази война досега. "То е повишило морала на украинските войници, които казват, че сега вярват, че могат да спечелят тази война."

Началникът на Националната полиция на Украйна Игор Клименко заяви, че в града работят около 200 служители, които изграждат контролно-пропускателни пунктове и документират доказателства за евентуални военни престъпления.

Той призова жителите на Херсон да се пазят от евентуални мини, поставени от руските войски, и заяви, че един полицай е бил ранен при разминиране на административна сграда.   Длъжностни лица също така заявиха, че на жителите на града се доставя хуманитарна помощ. "Ситуацията е много трудна, защото Русия създаде непоносими условия за пребиваване и живот на хората в Херсон. А преди оттеглянето на руските войски Русия умишлено се опита да създаде хуманитарна катастрофа", заяви Олександър Мережко, председател на комисията по външна политика на украинския парламент.

"Процесът на разминиране вече започна и към града започна да постъпва хуманитарна помощ. И се надяваме, че до един месец ще отворим пощенски клонове, ще започнем да даваме пари, пенсии и заплати на работниците в Херсон", каза той пред Al Jazeera. Около 70 % от Херсонска област остава под контрола на Москва, като руските войски укрепват бойните си линии на източния бряг на река Днепър, според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

След изтеглянето си от град Херсон Русия установи украинския град Хеническ като временна административна столица на Херсонска област.   Сергей Марков, бивш съветник на руския президент Владимир Путин, заяви пред Al Jazeera, че загубата на Херсон е удар за Русия, но мобилизацията на Москва означава, че това ще бъде последната победа на Украйна.

"Това е наистина смущаващо за Русия. Бяхме свикнали да вярваме, че руската армия е втората армия в света след САЩ. Вероятно дори е равна на Съединените щати. Така че това е депресиращо за населението, депресиращо е за армията, но все още вярваме, че това е последната военна победа на украинската армия", каза той. "Основната причина е, че през пролетта Украйна има пълна военна мобилизация.
Украйна е пет пъти по-малка от Русия по отношение на населението, но украинската армия е два пъти по-голяма от руската. Но сега тази привилегия за украинската армия ще свърши, защото 300 000 мобилизирани руснаци ще дойдат в руската армия" Междувременно Кремъл настоява, че Херсон все още е част от Русия и че не съжалява за анексирането на цялата Херсонска област.

През септември Русия обяви анексирането на четири украински области, включително Херсон - стъпка, наречена от Киев незаконна и осъдена от западните държави. Пълното връщане на Херсонската област на Украйна би нарушило жизненоважния за Русия сухопътен мост между континенталната ѝ част и Кримския полуостров, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.




Тагове:   война,   украйна,   Херсон,


Гласувай:
1



1. ivo1 - И Наполеон се е радвал на опразне...
13.11.2022 15:01
И Наполеон се е радвал на опразнената Москва но какво се случва после,историята го помни!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: enovini
Категория: Новини
Прочетен: 32228
Постинги: 38
Коментари: 21
Гласове: 29
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031