Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2015 16:14 - КАК КРУПНИШКИТЕ ЗАРОВЛИИ ПОСРЕЩНАХА УЧИТЕЛЯ ПО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК,КОЙТО ИМ ИЗПРАТИ "ПАРТИЯТА" ПРЕЗ 1946 Г.
Автор: bojil Категория: Политика   
Прочетен: 3864 Коментари: 6 Гласове:
21

Последна промяна: 09.01.2017 12:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
КАК КРУПНИШКИТЕ ЗАРОВЛИИ ПОСРЕЩНАХА УЧИТЕЛЯ ПО МАКЕДОНСКИ ЕЗИК,КОЙТО ИМ ИЗПРАТИ "ПАРТИЯТА" В 1946 Г.
                                 (по спомени на очевидци)


    Есента на 1946 г. в горноджумайското село Крупник пристигна учител по македонски,изпратен от "Партията" да преподава на децата език,за който никой досега не беше чувал. Учителят бе настанен в завзетото от комунистите кметство и се готвеше да се заеме с работата,за която бе доведен чак от Югославия. Един ден преди откриване на учебния сезон му се наложи да отиде на пазар в местния магазин,който бе собственост на двама заровлии - прогонени от гърците Солунски Българи,принудени да изоставят родните си места в Беломорието и настанени от царското правителство в къщи и села,опразнени от избягалите след 1912 г. турци и потурчени помаци.

  Магазинът по онова време бе единствен в околността и снабдяваше целия район най-вече с брашно,но нерядко и с хляб,различни видове напитки,олио,зехтин,риба,маслини,вносни плодове,модни дрехи,обувки,домашни потреби,вестници,лампи,газьол,свещи и други продукти от първа необходимост,от каквито всяко семейно стопанство се нуждаеше.

image
  Тук пазаруваха хора от близо и далеч,които товареха с коне и каруци големи количества стоки,за да ги откарат из родните си села в подножията на Пирин и Рила,в дебрите на Влахина и Малешево и дори оттатък "сръбската" граница. По онова време в България цареше повсеместен глад,понеже "Партията" и сложилите я на власт чужди окупатори бяха изнесли от страната всичко което можеше да се яде,за да бъдат посрещнати част от огромните нужди на ненаситната Съветска армия и на поддържащата я червена администрация.

  Магазинът обаче,създаден десетина години преди червения преврат,бе известен в цялата тукашна покрайнина,понеже винаги бе зареден с всичко необходимо и обслужваше много от гладуващите хора на вересия,а стопаните му често правеха безвъзмездни подаръци на бедните,които не можеха да си купуват хляб и брашно,за да изхранят семействата и децата си. Поради това дребният семеен бизнес на Ангел и Илия се развиваше отлично,а собствениците вече мислеха да разширят дейността му.

  От известно време обаче завистта и ревнителната злонамереност на червените управници бяха почнали да създават сериозни проблеми. Те бавеха поръчаните от Кнежа и от Добричко доставки,променяха условията на сключени вече договори без предудупреждение,пречеха на зърнопроизводителите да прибират и да продават навреме царевицата и житото и затормозяваха цялото селско стопанство с постоянните стокови наряди към хората,чрез които обираха и разоряваха по-заможните от тях.

  Селяните обаче,свикнали от десетки векове да оцеляват с постоянен труд и да се издържат от собственото си производство,упорито се държаха и не се предаваха,окриляни от първата народна антикомунистическа съпротива в Източна Европа- горянското движение. Горяните бяха елитни бойци на ВМРО,които,въпреки антинародните фашистки преврати от 1934 и 1944 г. бяха запазили своето въоръжение и виждаха,че на македонските Българи им се готви масово и насилствено помакедончване,целящо да ги превърне в анти-Българи и в слуги на чужди интереси,за да може "Партията" да угоди на своите задгранични господари,намиращи се в Белград и Москва.

  Ангел и Илия обаче не бяха замесени в него- те развиваха спокойно своята дребна търговия и гледаха да не изпадат в сериозни противоречия с властите,за да не страдат семействата им. Те посрещаха и обслужваха в магазина си всякакви хора,а земляците и роднините им от Солунско бяха добре дошли по всяко време на денонощието и за тяхното топло посрещане не се жалеха нито средства,ни усилия. Новите властници обаче не бяха забравили,че двамата братя са бивши четници на ВМРО - Илия на мъжката,а Ангел - на младежката организация,съществували легално до 1934 г. и разтурени по заповед на червения превратаджия Кимон (Шимон) Георгиев.

  По тази причина комунистите дебнеха сгоден момент,за да се разправят с тях - още повече,че те подкрепяха политиката на неотдавна създаденото БЗНС "Никола Петков" и бяха известни в селото като помагачи на местните "Николапетковисти". Комунистите знаеха,че не могат да очакват от бившите членове на ВМРО приятелска благодарност за провежданото по заповед на Коминтерна насилствено помакедончване,а само гласна или негласна съпротива.

  В първите дни след пристигането на "сърбина",както го наричаха селяните заради югославския пу паспорт,те го гледаха надменно и страняха от него като от чумав понеже се досещаха,че не е пратен при тях за добро. Щом го видяха да влиза в магазина обаче,будните заровлии го запитаха какъв е тоя македонски език,какво представлява и къде точно се говори. Обиденият учител с настоятелен тон им заяви,че това е техният собствен език,който те не познават и затова трябва надлежно да изучат и овладеят,но някои по-разгорещени посетители,почувствали обидните нотки в гласа му,цинично се изсмяха и отвърнаха,че техен роден език е Българският,а той не е наред с главата.

  Учителят хем се ядоса,хем се притесни от тези приказки,неподготвен за дръзкото отношение на родителите,чиито деца трябваше да обучава. Някои посетители обаче проявиха примиренческо любопитство и го накараха да каже няколко думи на новия език,за да го чуят как звучи и да преценят дали ще им послужи за нещо. Когато чуха произношението на македонския "език" обаче,добрите крупничани и заровлии се ужасиха от поразяващата му прилика със сръбския,след което единодушно обявиха този език за сръбски и заявиха на учителя,че никога няма да позволят на децата си да го изучават!

  Учителят обаче,знаейки че зад гърба му стои една окупационна армия,три правителства и три комунистически партии,прояви необикновено упорство. Той изръмжа заплашително,удари с юмрук по масата и почна с назидателен тон да поучава хората,че те са забравили своя истински език и не познават своята истинска народност,понеже са заблудени от "велико-Бугарската фашистичка пропаганда",която работи против техните интереси и ги подлага на всекидневни репресии,терор и асимилация,като потиска тяхната македонска народност и забранява техния роден македонски език. Сега обаче времето на "слободата" е дошло и от днес нататък този език ще бъде задължително изучаван в училищата,за да забравят децата езика на Българските окупатори и да почнат да говорят само македонски.

  Едвам изтърпели да чуят това,няколко афектирани от думите му заровлии скочиха и извикаха с висок глас веднага да се разкарва и повече да не се връща в селото,за да не си изяде боя. Някои грабнаха своите столове и се поискаха да ги стоварят върху учителя. Райна и София обаче се намесиха и ги убедиха да кротнат,за да не правят беля на себе си и на магазина. Учителят бързо се окопити защото бе наясно,че хората тъй или инак ще бъдат принудени да пратят децата си на училище,затова се дръпна малко назад и с дразнещо упорство продължи да убеждава хората в идеите си.

  Тогава врявата повторно се надигна но този път още по-силна и нетърпима,хората наскачаха със столове,тояги и ядовито стиснати юмруци. Нахаканият до преди малко учител бе принуден да се изнесе на бегом,а пътят му бе направляван от ритниците на събралите се край входа минувачи. На съседния ъгъл обаче спря за малко и със стиснат юмрук се закани че пак ще дойде,но този път ще ги накара да се каят,а децата ще бъдат принудени да изучават новия език ако трябва и насила,без да бъдат питани техните родители. След тия думи няколко по-буйни младежи афектирано скочиха,затичаха след него и като го събориха с псувни и ритници на земята,му извикаха да се омита от селото и повече да не припарва в него,за да не си намери белята!

   Учителят побягна изплашен не на шега и запъхтян се спря чак пред кметството. Изтупа си дрехите и реши да се оплаче на кмета Филатов- верен на "Партията" кадър,който отговаряше за провеждането на партийните мероприятия в селото и по тази причина бе единственият му приятел. Кметът обаче не придаде сериозно значение на инцидента и каза,че държавата,войската и милицията са в ръцете на БКП,която ще принуди хората да отстъпят,ако трябва и със сила. Успокои учителя и му каза да не се притеснява от нищо,защото "нашите" са на власт,а югославските военни често посещават Горна Джумая и при нужда ще бъдат извикани на помощ. Каза му,че най-опасните контрареволюционни бандити на ВМРО в района са избити още преди две години,а останалите се крият нейде из горите и заловените въоръжени привърженици на ВМРО милицията ги разстрелва на място или ги предава на югославските военни,които ги транспортират в страната си за разследване и разстрел.

- С теб са се заяли Николапетковистите от БЗНС,понеже ги е яд че не спечелиха изборите,но скоро и на тях ще им видим сметката! Ти си тук в изпълнение на отговорна партийна задача и нямаш право да се оттегляш- ако се наложи,ще ти докараме децата под конвой в училище,а ако бащите им откажат да ги пратят- тях ще арестуваме и милицията бързо ще ги вкара у релси! - закани се Филатов.

  Собствениците Ангел и Илия по това време не бяха в селото,понеже посрещаха на гарата вагони със стока,предназначена за магазина а хората,които редовно отсядаха в общото помещение на чашка и за обмяна на новини,потресено обсъждаха шокиращото премеждие с учителя. Привечер двамата братя,които бяха организирали разтоварването и превозването на докараната стока до складовата база в Черниче най-после дойдоха в магазина,за да видят как върви работата,да седнат на маса със своите приятели и близки и да отморят след изнурителния ден. Братовчед им Илия стана да ги посрещне и каза:

- ПратИли са ни некакво сръбско куче да ни учи децата по сръбски!
- По сръбски ли? Казвай веднага кой го е пратил!
- Кмета ни го праща,било по нареждане от София. Требвало да ни учи децата по "македонски",защото сме били македонци и сме немали право да учиме Български език. А това,дето "сърбино" му вика "македонски език",оно си е чисто по сръбски и ние не го сакаме! - отговори братовчед им,след което разказа подробно цялата случка като не забрави да им сподели как учителя ги е обиждал,наричайки активистите на ВМРО "окупатори". Братята страшно се ядосаха но най-много се ядоса Илия,по-големият от тях.

- Я ке го отепам тоя! - закани се той.
- Немой,не го тепай- ке си навееш беля! После комунистите тебе ке отепат или у Белене ке те пратат! - започнаха да го разубеждават другите но най-вече жените.

  Илия скръцна със зъби и си тръгна,а Ангел остана да помогне на жените да приключат сметките,да подредят масите и да разчистят след напускането на своите посетители и близки,които замалко щяха да превърнат суматохата в мелле.

  На другата сутрин те излязоха рано и отидоха в склада,за да подредят оставащите стоки и да заредят магазина,а в тяхно отсъствие Райна,която бе кротка и компромисна жена,изпрати Петърчо и Методи на училище. Заниманията тръгнаха плавно и спокойно но когато в час влезе учителят по македонски,децата взеха да шумят,да се въртят неспокойно,да си шушукат за вчерашния случай,да стават и сядат безпорядъчно,да си разменят местата,да сочат с пръст и да тропат с крака и мастилници,без да слушат какво им говори. Той опита да наложи някакъв ред,но нищо не се получаваше и накрая удари два шамара на най-буйното дете,което му се изпречи пред очите. Това бе Методи- малкият син на Ангел,който бе присъствал на вчерашната случка и бе свидетел на начина,по който неговите близки укротиха нахалството на чуждоземния учител. Методи бе малък на години но голям куражлия,затова само стисна зъби,грабна чантата си и за пръв път избяга от час. Останалите се успокоиха едва когато преподавателят помоли училишния настоятел да присъства на урока и да укротява децата,за да не създават безпорядъци.

  Когато Ангел и Илия научиха какво е станало решиха,че чашата на търпението е преляла,но замълчаха и зачакаха. Една вечер по тъмно те издебнаха учителя,спишиха го в една тясна уличка и докато го биеха,с приглушен тон му викаха:

- Слушай сръбско куче- ти ли ке ни биеш децата и ке ги учиш по сръбски?? А-ако не си дигнеш парцалите от тука и не си заминеш за Сърбия,ке те отепаме от кьотек! Я-а да те нема оттука- що тераш майка си сръбска при назе,а??!! Ние сме ВМРО- не сме червени айдуци! Заминавай си още утре,оти ке те отепаме и окото нема да ни мигне!

  Учителят бе силен но те бяха много подготвени,понеже животът им минаваше в постоянен физически труд и тежка земеделска работа извън дейностите в магазина,разнообразявана по празниците с енергични или с тежки хорА и веселби. Той направи опит да извади пистолета,който му бе служебно зачислен за да се пази от македонски "бандити",но Илия и Ангел усетиха това,повалиха го с ритници и с тежки крошета на земята,взеха му пистолета и го оставиха в несвяст. Хората от съседните къщи усетиха какво става,но замълчаха и никой не пожела да се намеси,за да не смущава "делото" на своите пазители.

  На другия ден учителят,който се бе свестил скоро след побоя,използва получените "професионални" травми като удобен повод,който му позволи да се изнесе за да се лекува. Нито можеше,нито искаше да каже кои са неговите нападатели- в тъмното не бе видял лицата им,но не желаеше да опита отново юмруците им,а заплахите им прие твърде насериозно и повече не се върна в селото. Поради липса на достатъчно подготвени кадри "Партията" не успя да изпрати в Крупник нов учител по "македонски" до 1948 г.,когато свадата между Сталин и Тито промени нещата из основи и насилствените помакедончвания бяха прекратени. Крупничани,свикнали да ползват закрилата на ВМРО в последните 50 години,със задоволство си отдъхнаха и никой не отрони дума кой и как прогони натрапения от Югославия учител по "македонски".






Гласувай:
21


Вълнообразно


1. slavimirgenchev1953 - Поздравления!
22.08.2015 13:04
Няма тук "исторически компромиси". Днешният червениат са потомци на ония червени боклуци, предали и продали отечеството за власт и привилегии на цъвецката сган.
цитирай
2. bojil - Няма тук...
22.08.2015 14:57
slavimirgenchev1953 написа:
Няма тук "исторически компромиси". Днешният червениат са потомци на ония червени боклуци, предали и продали отечеството за власт и привилегии на цъвецката сган.

Да- повечето от върхушката са техни потомци. Около тях има известно количество излъгани,а останалите се измъкнаха от влиянието на тази партия и не искат да си спомнят за нея. Но е важно да се знае че комунистите,които извършиха насилственото помакедончване не бяха настоящи Българи,а бивши. Ние на бивши сме се нагледали- има ги 120 млн. в Русия,20 млн. в "Румъния",6-7 млн. в Гърция,30-40 млн. в Турция,10 млн. в Сърбия и т.н. Историческия опит говори,че от бивши полза няма- само сегашните са важни! А върхушката на тази партия и днес е съставена от бивши...
цитирай
3. shtaparov - Чудесна история- България заслужава да се...
08.09.2015 17:22
Чудесна история- България заслужава да се каже цялата истина за онези мракобесни времена!
цитирай
4. bojil - Чудесна история- България засл...
09.09.2015 16:37
shtaparov написа:
Чудесна история- България заслужава да се каже цялата истина за онези мракобесни времена!

Заслужава но за жалост все още нямаме институция,която активно да почне да събира спомени на очевидци за ония събития- нейната работа би била изключително полезна за България! Предлагам да бъде създадена такава под формата на някаква журналистическа или депутатска комисия: колкото по-рано бъде създадена такава,толкова по-добре за страната ни!
цитирай
5. batogo - !!!:))) Поздравления и благодарност за постинга!
21.10.2015 18:07
Само истината ще помогне на хората да се осъзнаят и в нея е единствения шанс за спасението на България!
цитирай
6. bojil - Само истината ще помогне на хората ...
22.10.2015 11:40
batogo написа:
Само истината ще помогне на хората да се осъзнаят и в нея е единствения шанс за спасението на България!

Лошото е,че досега в България не е имало никакви целенасочени опити този процес да бъде описан и документиран добре,за да може виновниците да бъдат наказани а вредата от тяхното вражеско вмешателство- сведена до минимум. Според мен силата,която направи белята умишлено пречи на истината да си проправя път- причините да постъпва така са много и е дълго за обяснение,но повечето вие си ги знаете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojil
Категория: Политика
Прочетен: 1772562
Постинги: 292
Коментари: 5326
Гласове: 64251
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Интересен комплект от финансови съвети
2. Русия искала да провали Илинденското въстание
3. Няма "славянска" азбука- има Българска
4. Как бе посърбен Българския град Пирот
5. Съвецки грабежи в България до 1947 г.
6. Коронавирусите не са нови за човека
7. Русия помагала на турците в арменския геноцид и карала султана да окупира половин България
8. Ботев за истинския лик на сърбите и "румънците"
9. Българските контрачети през Втората световна война
10. 6-те ястребинчета убити от шумкари,за да не ги издадат
11. Руският фокус с македонския заек
12. Какво е направила Русия за България
13. Царска Русия забранявала украинския език,няма общо с Кирил и Методий
14. Уранови находища в България
15. Насраните руски орли - велики стихове
16. Фалшивата ни история е резултат от руската хибридна война срещу нас
17. Москва се е подписала под договор, изрично позволяващ разширяване на НАТО
18. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу България
19. Съвецките чутури не са изкуство,а червена пропаганда срещу народа ни
20. Русия умишлено оставяла хората си да измират от глад,за да краде подаяния от Запада