Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2022 08:38 - Как Русия прецака за пореден път Европа :)
Автор: nacionallist Категория: Политика   
Прочетен: 904 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо Европа извършва енергийно самоубийство
image




  /Поглед.инфо/ Сега Европейският съюз все по-често говори за конфронтация с Русия не в контекста на Украйна, а в контекста на собствената си енергийна сигурност. На 14 юли стана известно, че най-големите купувачи на руски газ в Германия „Унипер“ и РВЕ са получили известие за форсмажорни обстоятелства от „Газпром“. Възможно е в близко бъдеще и други купувачи на руски газ да получат такива известия.   Форсмажорни обстоятелства възникнаха преди месец поради затруднения с връщането на турбината на газокомпресорния агрегат, който „Сименс“ ремонтираше в съоръженията си в Канада. Въпреки факта, че Берлин и Отава се споразумяха за доставката на турбината в заобикаляне на санкциите, което разгневи Киев, Германия сериозно се опасява, че доставките по „Северен поток“ няма да бъдат възобновени дори в предишните, намалени обеми.  

Сега газопроводът е в планов ремонт, който трябва да продължи до 21 юли. Тази дата се превърна в наистина свещена за германските медии. В крайна сметка, ако доставките след нея не се възобновят поне в предишния обем от 40% от капацитета на газопровода, дефицит заплашва не само домакинствата, значителна част от които са започнали да пестят енергия, но и индустрията, която е изпълнена със стартирането на дълбока рецесия в Германия, а с това и във целия ЕС.

Дори ако турбината бъде върната, нейното транспортиране до Русия и въвеждане в експлоатация ще даде възможност газопроводът да започне работа не по-рано от началото на август. А дотогава могат да се случат много неща. Европейците са обезпокоени от засилването на военните действия в Сумска област, където се намира втората от двете газоизмервателни станции, които отчитат доставките на газ през територията на украинската ГТС. Киев отказа да пропусне газ през първата такава станция, разположена в Луганска област, още през май, поради факта, че територията се контролира от руски войски.

Още преди пълното спиране на „Северен поток“ „Унипер“ поиска помощ от германското правителство. Компанията губи около 30 милиона евро на ден, принудена да купува газ на луди борсови цени при липсата на доставки по тръбопровода от „Газпром“. А на 19 юли стана известно, че компанията е започнала да точи газ от хранилищата. С други думи, сега германските складове не само не се пълнят, но се изпразват. Според изчисленията на Министерството на енергетиката на Германия, спирането на доставките на газ от Русия няма да позволи замяната му от други източници - ще започнат спирания на промишлени предприятия.

Известието за форсмажорни обстоятелства е опит да се избегнат глоби от „Газпром“. Но както възможните глоби, така и съпътстващите съдебни процедури все още са свързани със сътрудничество и споразумения. Като има предвид, че нито военните действия в Украйна, нито риториката на западния естаблишмънт за необходимостта от военно поражение на Русия явно не допринасят за такъв диалог. В Германия сериозно се опасяват, че историята с ремонта на турбината и планирания ремонт на газопровода може да бъде само претекст „Газпром „да намали обема на доставките. И тук е грях да се оплакваш, а на война, като на война.

В краткосрочен план Газпром едва ли губи много от спада на износа, който е повече от изплатен от продажби на борсовия пазар. В дългосрочен план всичко изглежда също е решено. ЕС заяви, че възнамерява напълно да прекрати руските енергийни източници, включително газ. Изграждането на необходимата за това инфраструктура - ВПГ терминали, проекти като разширяване на южния газотранспортен коридор за доставка на газ от Азербайджан, стартиране на износ от Израел – ще са нужни поне пет години. Малък срок в мащабите на историята, но огромен от гледна точка на динамиката на геополитическите процеси в момента.

Изпълнението на мащабни инфраструктурни проекти в газовия сектор от Русия - изграждането на нов клон на „Силата на Сибир“, участие в разработването на ирански находища и други - ще отнеме поне същите пет години. С други думи, разводът е неизбежен, самият процес на развод представлява интерес, в резултат на което страните могат да решат задачите от по-висок ред, пред които са изправени. А залозите в играта са наистина големи – глобите не са важни.

Пълната зависимост на Германия и по-голямата част от Европа от руския газ ще продължи през следващите две до четири години. Това означава, че „Газпром“ при желание и, разбира се, не без големи загуби от своя страна, може буквално да убие икономиката на европейския локомотив. Германия купува 40% от Русия, значителни количества газ идват от Норвегия, Холандия и Белгия, но тези количества може да не са налични, когато Великобритания намали износа на газ поради недостиг. Енергийната криза ще ускори една дълго назряваща икономическа криза - вероятно най-лошата след Втората световна война в Европа.

Загубите на „Газпром“ са неизбежният спад в производството на газ и необходимостта от затваряне на кладенци, което само по себе си е доста болезнен процес. Освен това икономическата криза в Европа лежи в равнината на интересите на Русия само отчасти, такава криза е много по-изгодна за Съединените щати, накъдето европейският капитал ще се втурне на фона на проблемите в Стария свят. Но самоубийственото поведение и агресивната реторика на Европа не дават повод за оптимизъм.

Превод: В. Сергеев




Гласувай:
1


Вълнообразно


1. morskipesni - За ЕС се очертава каменна ера
21.07.2022 12:31
Като почнат отгоре да валят "метеоритите" от изток, ще влязат експресно в "металната".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: nacionallist
Категория: Политика
Прочетен: 448176
Постинги: 393
Коментари: 228
Гласове: 555
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930