Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2023 16:24 - НИЕ-721 нова порция студени досиета
Автор: pitatlimedejzorata Категория: Регионални   
Прочетен: 1094 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ЧАСТ МЕЖДИННА – МЕЖДУ  1  и  2


 

НОВА ПОРЦИЯ СТУДЕНИ ДОСИЕТА

 

За Досиетата си говорим от първата страница на томовете НИЕ. Преди това - имам предвид периода на Народната Република България - този въпрос беше забранен за обсъждане, понеже застрашаваше „националната“ й сигурност.  Той стана актуален - в смисъл на законово обезпечен до някаква степен - за първи път през 1997 (комисията „Богомил Бонев“), после 2001/2002 (комисията „Методи Андреев“), и през 2007 година, когато с правителствено решение на тройната коалиция се създаде „Комисия за Разкриване Документите и за Обявяване Принадлежност на Български Граждани към Държавна Сигурност и Разузнавателните Служби на Българската Народна Армия“ (КРДОПБГ ДСРЗБНА). Тя се председателствува от Евтим Костадинов (впрочем от БСП). Предвижда се тази комисия ще продължи да работи до 2015 година.
В края на НИЕ-6 включих първите - публикувани въз основа на разкрити архиви, а не по слухове, па макар били те и достоверни - имена на хора, работили за онази комунистическа ДС на НРБ. Общо 584 лица.
Те са разпределени в 6 групи - ДС агенти сред ПОСЛАНИЦИТЕ на държавата; агенти на ДС в най-висшата управленска институция у нас - ДЕПУТАТИТЕ от НС (до дата 4.09.2007); агенти сред учените с най-висшата научна степен у нас - АКАДЕМИЦИТЕ;, агенти сред ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ в най-големия ни университет – софийския „Климент Охридски; УПРАВИТЕЛИТЕ НА големи държавни ФИРМИ И ДРУЖЕСТВА (по азбучен ред от А до К вкл.) и ДС агенти в националните печатни МЕДИИ (към декември 2008).

Сега допълвам някои от тези списъци на Комисията „Костадинов“ към дата 31 декември 2009 г. 
ПРЕДИ ТОВА ОБАЧЕ е необходимо е да знаем ограниченията в работата на Комисията „Евтим Костадинов“.
Тя работи по Закон, приет през 2006 година. Съгласно него Комисията има право да извършва проверка за принадлежност към ДС за периода от 2006 нататък. Освен това има някакво разграничение (не съвсем ясно какво, ако четем само вестници) между заемащите публични длъжности и извършващите публични дейности. Публични длъжности заемат членовете на Министерските Съвети и депутатите в Народното Събрание и за тях тази забрана до 2006-а година не важи. Проверяват се всички от 1990 г. насам. Тази забрана важи само за извършващите публична дейност – каквито били шефовете на банки, социолози и журналисти, синдикалните шефове, ръководители на религиозни общности  и партийни лидери. Те се проверяват от началото на 2006-а насам. Мотивът на законодателите за такова разграничение бил, че повечето от хората, извършващи публична дейност след 2006 г., са извършвали тези дейности и преди 2006-а. Добавете и факта, че починалите към датата на проверката, не се огласяват, и приемете моето учудване, че такова деление – жив или умрял, висок или нисък, стар или млад… - не се прилага към получилите кредит. Но към служителите на бившата ДС – да?!

·            ДС агенти в ПРАВИТЕЛСТВАТА СЛЕД  Десети ноември:
Комисията „Костадинов“ е проверила всички правителства, пишат вестниците. (За гражданите на Републиката друга информация няма.) В тях има само общата бройка – 107 души и следните уточняващи подробности:
- В кабинета „Беров“ агенти са били земеделският министър Георги Танев, министърът на транспорта Нейчо Неев, шефът на МВнР Станислав Даскалов и военният министър Валентин Александров.
- В служебното правителство на Ренета Инджова агенти на ДС са министърът на екологията Валентин Босевски, на промишлеността Витко Еленков, на транспорта Милчо Ковачев и вътрешният Чавдар Червенков. 
- И кабинетът на Жан Виденов има петима министри с тайно минало. Принадлежност към бившите служби е установено за земеделският министър Васил Чичибаба, културният министър Георги Костов и наследника на поста му Иван Маразов, шефа на отбраната Димитър Павлов и на икономиката Румен Гечев.
- Служебният кабинет на Софиянски: Георги Стоилов енергийният министър, външният Стоян Сталев, строителният Никола Карадимов и правосъдният Харалампи Анчев.
- В правителството на Луканов агентурно минало е имал тогавашният зам.министър на културата Христо Друмев. За кабинета „Димитър Попов“ имена не се споменават. Посочена е само бройката – трима.
- В кабинета на Филип Димитров бил един - Никола Карадимов.
- Агенти в правителството на Иван Костов не се споменават, а от кабинета на Симеон Сакскобургготски е обявен министъра на администрацията Димитър Калчев.
- В правителството на Сергей Станишев няма министри с агентурно минало. Имало само техни заместници: Феим Чаушев, Любомир Кючуков, Румен Андреев, Раиф Мустафа, Матей Матеев, Баки Хюсеинов, Иван Токаджиев, Симеон Николов, Любомир Иванов (той е бил едновременно и нашият посланик в НАТО).
- От софийското кметство е „излязъл“ само Митко Герджиков.
- В кабинета на Бойко Борисов също няма агенти на бившата ДС. Онзи известният – Божидар Димитров, министър без портфейл, бил „стара история“, казал Евтим Костадинов. Вярно е – Божидар Димитров е „разкрит“ още от комисията „Методи Андреев“.

·            ДС агенти в ПРОКУРАТУРАТА и във военната Прокуратура също:
От проверените общо 1947 лица 62-ма бивши и настоящи прокурори и военни следователи са били сътрудници или щатни служители на ДС. Други 414 лица не подлежат на проверка, тъй като са родени след 16 юли 1973 г. и законът ги изключва от кръга на проверяваните. От 62-мата обявени сътрудници 29 работят и до днес в съдебната система. 7 са във Върховната касационна и Върховната административна прокуратура. Двама са в апелативни прокуратури. Един е окръжен прокурор на „важен град“. Не се съобщава кой. Има и един бивш главен прокурор. Името не се съобщава. Предполагам, че е Васил Мръчков (1987-1989), защото неговото име вече беше осветлено по-рано.
Аз няма да изпиша имената на прокурорите, защото не мога да посоча имената на военните прокурори агенти – те са тайна, и няма да е справедливо спрямо всичките. Ако ви интересуват Имената на гражданските прокурори, вижте ги в Интернет.

·            Добавени депутати в Парламента след дата 4.09.2007 засега няма
Но пък има двама от ДАНС: Иван Драшков и Иван Чобанов.

·            Новите имена на сътрудниците на бившата ДС, работещи в МЕДИИТЕ, разкрити в последната година – 2009-а:
В електронните медии са проверени 2366 лица в 273 различни медии. От тях са установени 102 сътрудници на ДС. От тях само няколко са изрично назованите: Радосвет Радев (Дарик), Петър Пунчев (ФМ+), Красимир Узунов (агенция Фокус), Красимир Гергов (Класик FM Радио), Владимир Береану (БНТ), Николай Априлов (детско предаване „Като лъвовете“), Петър Вучков („Минута е много“), Георги Енчев и Георги Агафонов (СКАТ), Веселин Дремджиев (ТВ-7), Петър Манджуков (Балкан БТ), Тома Спространов и Йордан Георгиев–Данчо Стълбицата (БНР)
В печатните издания са добавени нови имена, освен онези които знаете от том НИЕ-6, приложение 7. Има и няколко стари за които сега (?) излизат официални документи.
Най напред тези „старци“ – Тодор Батков (майка му Анели „излезе“ м.г.; не дочакахме и баща му Костадин да се появи, смъртта, както знаете, спира процеса); Георги Готев (баща му Горан беше „разкрит“ м.г.); Петко Бочаров (покрай Васил Станилов от същото „АНТИ“ не дочакахме правдата); Кеворк Кеворкян, Тодор Коруев, Евгений Станчев, Петър Манджуков и Валери Найденов (чак сега!)
И новите: Христо Троански – от „Про и Анти“; от „Българска армия  Спиридон Спиридонов; от в. „Дума“ Алберт Аврамов и Владимир Груев; от в. „Уикенд“ и „Галерия“ също така - Валентин Бояджиев.
И аз няма да добавя нищо повече към онова, което съм мислил, мисля и ще продължавам да мисля за сътрудниците и техните вербочици от бившата комунистическа ДС. Прочетете края на том 6-ти, ако сте забравили.
И още веднъж ще припомня едни думи на писателя Енчо Мутафов от 1991 година: „Да ги няма ТЕЗИ!“.

 

(Мисля, че не съм написал: Енчо Мутафов умря на 19 юни тази 2009 г. на 66-годишна възраст от рак. В негова памет и защото – ще се уверите сами веднага – следващото има връзка с темата на този раздел „Държавната Сигурност“, ще поставя тук един разказ за него (9.07.2009 вестник „Шоу“). Подписан от Даниела Кръстева:
„Той – и то преди 40 и кусур години, когато е правил първите си стъпки на литературното поприще, влиза в полезрението на ДС. Още недипломирал се, е поканен от новия главен на в.”Литературен фронт” Атанас Лазовски (протеже на Георги Джагаров) да стане част от редакционния екип на изданието. Чест, каквато на тази възраст е оказвана само на неговите “набори” и съмишленици Светлозар Игов и Михаил Неделчев. Всички те (плюс Огнян Сапарев) са “картотекирани” от “цивилните изкуствоведи” като “структуралистичната четворка” (до момента, когато покойната журналистка от “Свободна Европа” Румяна Узунова бяга на Запад, са ги водили “петорка”). Така или иначе, пътищата на тези антиконформистки настроени литературни критици се разделят след промените. В навечерието на 10 ноември Енчо Мутафов става член на Клуба за гласност и демокрация. На първите демократични избори междувременно сформираната Федерация на клубовете за гласност и демокрация (ФКГД) издига кандидатурата му за депутат от СДС в Шумен, но по думите на негови приятели “по-големите партии го провалят”. Те твърдят, че Мутафов до последно не могъл да преглътне несправедливостта, че неговият съидейник Михаил Неделчев успя да влезе в парламента по линия на РДП (Радикалдемократическа партия) и да направи завидна, макар и кратка политическа кариера. По ирония на съдбата Огнян Сапарев се оказа “ухо” на спецслужбите. А пък Светлозар Игов загърби обществено-политическите битки и се отдаде на “чистата наука”.
Известно е, че от своя страна Енчо Мутафов бе силно недолюбван от Волен Сидеров, тъй като го измести от главното редакторство на в. „Демокрация”. След идването на Симеон Сакскобургготски на власт проф. Мутафов изрече много горчиви думи по адрес на синята партия и нейната мимолетна лидерка Надежда Михайлова. Интересното е, че в публичните си изяви той се заяви като убеден костовист, заради което изказване в негова памет направи и настоящият председател на СДС Мартин Димитров.
За семейното житие-битие на Енчо Мутафов непосветените знаят малко неща. Дълги години той бе женен за учителката по български език и литература Венета Братинова, сестра на поета Петко Братинов. След промените политиката ги раздели – Мутафов се вписа без колебание в лагера на “сините”, докато неговият баджанак неочаквано заигра в “червения тим”.“)




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 468381
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930